Fraser Stoddart kiertää maailmaa tieteen lähettiläänä

Mekaaninen sidos ja molekyylikoneet  toivat Fraser Stoddartille kemian Nobelin vuonna 2016.

VERIFIN on taisteluaineanalytiikan maailman eliittiä

Paula Vannisen johtama VERIFIN avustaa kemiallisen aseen kieltosopimuksen valvonnassa.

Nobelisti Ada Yonath kehittää uutta antibioottia

Ada Yonath teki mahdottomasta mahdollisen ja selvitti, miltä ribosomit näyttävät. Vuonna 2009 hänet palkittiin kemian Nobelilla.

Kemiantekniikan tohtorista tuli fysiikan tutkija

Peter Liljeroth tutustui atomivoima- ja tunnelointimikroskopiaan tutkimustyössään Hollannissa ja Sveitsisssä. Tutkimustyö jatkuu nyt Aalto-yliopiston fysiikan osastolta.

Nanohiukkanen vie lääkeaineen kohdesoluihin

Helsingin yliopiston ja Turun yliopiston yhteistyönä pienestä nanohiukkasesta on räätälöity lääkeaineen kuljetin, jonka liikkumista elimistössä voidaan seurata PET-kameralla.

Nobelisti etsii käytännöllisiä ratkaisuja

Kemian nobelisti Barry Sharpless on innovatiivinen tutkija, joka yhä etsii uusia, toimivia ratkaisuja orgaanisten molekyylien valmistukseen.

Löytyisikö pihkasta uusi
antibiootti?

Pihkalla on hoidettu haavoja jo vuosisatoja, joten kenties siitä löytyy uusi antibiootti. Professori Jari Yli-Kauhaluoma Helsingin yliopistosta ryhmineen jo vuosia syventynyt pihkan kemiaan.

Professori Markku Leskelä – ALD-tutkimuksen pioneeri

Vuosina 2012-2017 Markku Leskelä johti Suomen Akatemian atomikerroskasvatuksen huippuyksikköä. Hänestä on tullut alansa johtava tutkija, jonka työ on huomioitu monin palkinnoin.

Darolutamidi, Suomessa valmistettava syöpälääke

Olli Törmäkoski kertoo Suomessa kehitetystä molekyylistä, josta jatkossa valmistetaan lääkettä eturauhassyöpään Fermionin lääkeainetehtaalla Hangossa.

Atomikerroskasvatusta Kumpulassa

Puolijohdeteollisuus on tullut riippuvaiseksi Tuomo Suntolan 1970-luvulla kehittämästä atomikerroskasvatuksen ALD-menetelmästä.  Mikko Ritala jatkaa tutkimustyötä ALD:n parissa Helsingin Helsingin yliopistossa.

Kemian osaaminen on keskiössä suksivoiteiden kehityksessä

Esa Puukilainen niputtaa työssään kemian opinnot ja harrastuksen. Maastohiihdon harrastaja kouluttautui kemian tohtoriksi ja eteni suksivoideyrityksen toimitusjohtajaksi

Lääkeainetutkimusta miniatyyrimittakaavassa

Tiina Sikanen tutkii ja kehittää tekniikoita, joiden avulla lääkeaineiden aineenvaihdunnan yksityiskohtia voi tutkia miniatyyrimittakaavassa.

Lääkekehittäjää motivoi potilaan elämän helpottaminen

Lääkkeen kehitys vie aikaa ja on täynnä tieteellisiä haasteita. Haastateltavana Orionin globaalin lääkekehityksen johtaja Leena Otsomaa. 

Puisia pesualtaita keittiöön ja kylpyhuoneeseen

Woodio Oy muuttaa ajattelua ja perinteisiä käsityksiä puukomposiitista tehdyillä design-tuotteillaan. Helsingin yliopistossa kemiasta tohtoriksi väitellyt Petro Lahtinen luotsaa yrityksensä tuotteita maailmalle.

Lukion luonnontieteiden kehittämistehtävä

Olarin lukio sai 2018 valtakunnallisen kehittämistehtävän luonnontieteissä. Kirsi-Maria Vakkilaisen päivät kuluvat vauhdikkaasti kemian teoriaa ja käytäntöä opettaen.

IUPACin presidentti Qi-Feng Zhou vieraili Suomessa

Puhtaan ja sovelletun kemian kansainvälinen unioni IUPAC juhlii tänä vuonna 100-vuotista historiaansa.

Kemian Päivät ja nobelistit!

Katso täältä kuvia Kemian päiviltä sekä videotallenteet nobelistien paneelikeskustelusta ja seminaareista.

100-vuotisjuhlakokous!

Katso kuvat kokouksesta,  palkituista ja illan juhlasta. 

Tieteen päivät ja rohkeata kemiaa luento!

Katso tallenne 10.1.2019 pidetystä Kemia100 -juhlavuoden avaustilaisuudesta. Löydät toisesta linkistä myös muut Tieteen päivien luennot videotallenteina.

Jaksollinen järjestelmä-ilta!

Katso tallenne 7.1.2019 pidetystä Kemia100 -juhlavuoden tapahtumasta: Kaikki maailman aineet- Jaksollinen järjestelmä -ilta.

Kemistit kutsuttuina alakouluun!

Suomalaisten Kemistien Seuran 100-vuotisjuhlan kunniaksi Päijät-Hämeen Kemistejä vierailee hollolalaisilla alakouluilla maalis-huhtikuussa. Pyrkimyksenä on innostaa koululaisia ihmettelemään erilaisia kemian ilmiöitä ja herättää heidän luontaista uteliaisuuttaan....

Kolme nobelistia juhlaseminaarissa

Suomalaisten Kemistien Seuran 100-vuotisjuhlaseminaarin pääpuhujat kemian nobelistit Ada E. Yonath, K Barry Sharpless sekä Sir J. Fraser Stoddart osallistuvat iltatilaisuuteen, joka on avoin ja maksuton kaikille ChemBio Finland -tapahtuman kävijöille. Ilmoittaudu...

Juhlavuoden haalarimerkki

Kemian juhlavuodelle on suunniteltu oma haalarimerkki. Suunnittelutyö on tehty Helsingin yliopiston Kemistien ry eli HYKin toimesta ja merkin suunnittelija on Japanilainen opiskelija Miho Otaki. Suunnittelija luonnehtii merkkiä seuraavasti: Erlenmeyerpullo jossa on...

YLIOPISTO-LEHTI

NANOHIUKKASET JA TERVEYS

lUE Nanohiukkasten pienuuden salakavaluudesta. Nanomittakaava muuttaa aineen kemiallisia, fysikaalisia ja biologisia ominaisuuksia. Hiukkanen voi kulkea jopa aivoihin.

Ke­mis­tit rat­kai­se­vat iso­ja ym­pä­ris­tö­on­gel­mia

Helsingin yliopiston kemiantutkijat kertovat miten ioninesteellä tehdään vaatekuitua ja mikromuovien korvaajia.

Kuusi kuo­riu­tuu en­tis­tä ar­vok­kaam­mak­si

Orgaanisen kemian professori Kristiina Wähälä kertoo miten kuusen kuoren stilbeenit voivat jalostua lääkkeiksi, voiteiksi ja teollisuuden rakennusaineiksi.

Hiilineutraalia tulevaisuutta ei ole ilman kemiaa

Uusi Suomi: Sami Nikanderin blogi

Etsi muita kemian uutisia

Share This